streda 12. augusta 2015

Detvianka


Ahojte. Za sebou - pred sebou veľmi horúce dni. Nečakala by som. že ešte aj v auguste nás prekvapia. Na teplomere ukazovalo počas dňa 42°C!!! Jasné, že ide o priame slnko no aj tak... som rada, že môžem sedieť doma v chládku. :) Najlepšie je však niekde na pláži, kde voda príjemne schladí. 
A keďže je takto horúco aj svoje oblečenie tomu musíme prispôsobovať. Ja som v týchto horúčavách siahla po mojom "kostíme" . Ide o motív v tomto lete známy a obľúbený. Veď nie je žiadna novinka, že práve tzv. folklórne vzory sú Must have tohto leta či roka. 

Názov Detvianka preto lebo práve Detviansky kroj je jeden z najľahšie zapamätateľných vďaka mužom - Holobrucháňom. 
Povesť hovorí, že Detviansky kroj vznikol nie za moc príjemných udalostí, teda hlavne pre Detvanov nie :) Na hostinu, ktorá sa konala na zámku si zavolali Detvanov, ktorý boli už oddávna vychýrený ako vynikajúci tanečníci. Panstvo dalo nachystať kopec jedla a pitia, no to sa akosi rýchlo strácalo zo stolov. Keď boli tanečníci na odchode,  hostia poprosili aby zatancovali ešte jeden tanec... a tu to nastalo. Košele sa potrhali a popadalo z nich všetko jedlo! Pána to nahnevalo a prikázal, že košele musia byť skrátené aby bolo vidieť či nemajú pod ňou niečo schované. 
Iná zas hovorí, že kroj sa šil z jedného kusa lásky, takže sa spravil otvor na krk, rukávy a bolo :)
No je už len na vás, ktorá sa vám viac zapáči. 


Jedno sa však musí uznať, súčasná móda folklórneho motívu sa ani zďaleka - široka nechytá na naše tradičné kroje. Farebnosť, výšivka či zdobenie dodáva jedinečnosť, ktorá nemá konkurenta!
Predstavte si však moderný strih šiat s tradičnou čipkou a farebnosťou našich krojov. Stálo by to zato však? 

A keď už máme takú folklórnu náladu, na konci príspevka nájdete pieseň od Kollárovcov,
ktorí taktiež spojili tradičný folklór s niečim moderným. 














Buy HERE

LISTEN!!!! https://www.youtube.com/watch?v=b-k-YZHQG_8

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára